Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016
Σύγχρονη τέχνη

17 – 25 Σεπτεμβρίου
πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα
Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
ΚΥ-ΠΕ: 20.00-23.00
ΠΑ-ΣΑ: 20.00-23.00

Εγκαίνια Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016
Σάββατο 17/9

 

 1. Κόδρα Fresh. Η συγκεκριμένη έκθεση του φεστιβάλ αποτελεί μία από τις καθιερωμένες δράσεις που έχουν χαράξει την πορεία του θεσμού και έχει αγκαλιαστεί από κοινό και συμμετέχοντες από την αρχή του θεσμού. Στο Διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα θα εκθέσουν το έργο τους νέοι απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 έτη από το έτος κτήσης πτυχίου) και τελειόφοιτοι φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα έργα επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή επιμελητών και ιστορικών τέχνης.
  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ILARIO CALIENDO, ΑΝΔΡΕΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΑΒΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ ΜΥΡΤΩ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΗΛΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΕΡΗ, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΟΛΟΦΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ, ΚΟΤΣΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΟΤΣΑΛΑ ΝΑΤΑΣΣΑ, ΜΑΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ, ΝΕΟΦΥΤΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΟΛΣΕΦΣΚΙ ΦΙΛΗ, ΠΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΙΩΝ, ΣΜΥΡΝΑΚΗ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΣΑΛΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΕΛΕΣΑ, ΤΣΟΥΓΚΑΡΗ ΕΜΗ, ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

 2. Κεντρικός Κορμός. Οι κοιτώνες του πρώην στρατώνα θα φιλοξενήσουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών μέσα από τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή. Πρόκειται για την επιμελητική πρόταση που διαπραγματεύεται τη φετινή θεματική «Mind the Gap».
  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ILIR KASO, LAMOLLER MICHEL, WOLFGANG BRENNER, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΝΑ, ΑΜΕΛΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΑΓΙΑΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΔΗ ΠΟΠΗ, ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΚΑΒΑΪΣΕ ΒΑΣΩ, ΓΚΑΓΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΓΚΟΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΓΚΟΥΝΤΖΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΡΟΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΡΑΝΙΑ, ΕΦΕΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΖΜΠΟΥΝΟΥ ΜΑΡΘΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΑΡΑ ΝΑΝΤΙΑ, ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΡΑΝΟΣ ΑΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΚΛΕΩΝΗ, ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΝΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΤΕΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΧΑΡΑ, ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΡΙΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΦΑΜΕΛΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ.

 3. Παρουσίαση Performances.
  • • Την ημέρα των εγκαινίων και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν performances και εικαστικά δρώμενα, όπως: «Fragment #2» του Αλέξανδρου Μιχαήλ, «Σπορά στο χρόνο 2093» της Κλεωνή Μανουσάκη, 20:30, στο πλαίσιο της έκθεσης την κεντρικής επιμελητικής έκθεσης «Mind the Gap».
  • • Και «A Guide to the Anatographica Paradox» της Άλκηστις Μαυροκεφάλου 20:30, «The Impossibility of Permanence» της Κατερίνας Νεοφυτίδου 20:45, και «Εικαστικό Κοάν» του Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου 20:50, στο πλαίσιο της έκθεσης Κόδρα Fresh.

 4. Στο θεατράκι των κοιτώνων θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση «Η Σιωπή και ο Ποιητής». Ο Γιώργος Αλισάνογλου επιλέγει και ανθολογεί ποιήματα (που αρχίζουν εκεί που τελειώνει ο λόγος) φτιάχνοντας ένα ιδιότυπο επιτοίχιο ποιητικό βίντεο - κολάζ. Πώς μιλά σήμερα η ποίηση μέσα στην τόση φλυαρία, στην τόση κυριαρχία του κενού λόγου; Με μια φοβερή κραυγή τριγύρω, που συνήθως την ονομάζουμε Σιωπή.

 5. Την ημέρα των εγκαινίων σε ένα κοινό τόπο ποίησης και εικαστικών τεχνών η Σταυρούλα Γάτσου και η Γεωργία Τρούλη παρουσιάζουν το δρώμενό τους με τίτλο «2Χ2 Ποίηση και Εικόνα». Απαγγελία [Μύρισαι το Άριστον] και περφόρμανς διερευνούν μέσα από στοχασμό και διάδραση τη δυναμική λόγου-εικόνας, πομπού-δέκτη, ως συν-ύπαρξη, με αφορμή εικόνες και λέξεις του Οδυσσέα Ελύτη προσδοκώντας να ανιχνεύσουν νέα μετα-πεδία έκφρασης και προβληματισμού.

 6. Συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στη διάρκεια της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ο Ρώσος καλλιτέχνης Nikita Alexeev πραγματοποίησε performance κατά την οποία τοιχοκόλλησε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 80 πρωτότυπα σχέδια, φιλοτεχνημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016 με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά η βιντεοσκοπημένη performance του καλλιτέχνη μαζί με υλικό τεκμηρίωσης. Η αποσταθεροποίηση της αντίληψής μας για το χώρο και την υλικότητά του, πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες για τη διάνοιξη του αστικού χώρου προς απροσδόκητες επιτελέσεις και χρήσεις του, εντός της καθημερινότητας.

 7. Η Ελένη Τζιρτζιλάκη με το Σύριο σκηνοθέτη Δημήτρης Σαμίρ, στις 24 Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν στο δασάκι «Θραύσματα από το Ημερολόγιο Μετανάστευσης Εξορίας». Αραβική ποίηση, διηγήσεις από τον πόλεμο στη Συρία, ποιήματα από τη Μακρόνησο, ειδήσεις για τα στρατόπεδα (hot spots), μαρτυρίες προσφύγων από την Ειδομένη και το Καλαί, ποιήματα του Παζολίνι (Pasolini), είναι τα θραύσματα ενός έργου σε εξέλιξη, του Ημερολογίου Μετανάστευσης-Εξορίας. Ένα έργο που ξεπροβάλλει καθώς το ίδιο το σώμα των προσφύγων γίνεται το σύνορο, σε μια περίοδο εγκλεισμού και σιωπής. Μέσα από την αφήγηση και τις μαρτυρίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ανήκειν εναντία στη βιοπολιτική βία και οι ευάλωτες ζωές ως ζωές άξιες να προστατευθούν, να θρηνηθούν και να αγαπηθούν.

 8. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας - Athens Digital Arts Festival (ADAF), σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016 συμμετέχει με μια συλλογή έργων Video Art και Animation προβάλλοντας τη δημιουργική σχέση του ανθρώπου με τον αστικό χώρο αφιερωμένη στην φετινή θεματική του «Mind the Gap».

 9. Την ημέρα των εγκαινίων το κουαρτέτο εγχόρδων xPause σε σύμπραξη με τον κιθαριστή Φώτη Κουτσοθόδωρο θα παρουσιάσει αγαπημένα έργα των Mozart και Boccherini στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παρά θιν' αλός.

 10. Στις 25 Σεπτεμβρίου το Πεδίο Δράσης Κόδρα κλείνει τις πύλες του με την συναυλία των M.A.t.E ή αλλιώς Μeetings Along the Edge είναι η συνάντηση του ηλεκτρονικού και του ακουστικού ήχου με τη μορφή διάδρασης live electronics, live drumming και φωνητικών δημιουργώντας ετερόκλητα ηχητικά τοπία. Στις συνθέσεις τους εναλλάσσονται Drum 'n bass, Dubstep και Trip hop στοιχεία, τα οποία οδηγούν τον ακροατή από μια τελετουργική εσωστρέφεια σ ένα εκστασιακό κρεσέντο.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Μαρία Κενανίδου

 

Επιμελητές του Kodrafresh / Συντονιστές Πεδίου Δράσης Κόδρα
Γεωργία Κουρκουνάκη - Μουσειολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης,
Γιάννα Καλή – Εικαστικός

 

Βοηθός Καλλιτεχνικής Διευθύντριας
Αθηνά Φαχαντίδου
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Συντονιστής Εθελοντών
Γεώργιος – Αλέξανδρος Τανασκίδης – Λαμπουσνάκης, δημοσιογράφος